Kuulien valinta

KUINKA VALITSEN KUULAT

Kun innostus lajiin vie mukanaan ja tulee ajankohtaiseksi hankkia henkilökohtaiset, viralliset kuulat, huomaa pelaaja olevansa yllättäen varsin monimutkaisen yhtälön edessä. Asia ei olekaan aivan niin yksinkertainen kuin  kuuden vapaa-ajan kuulan paketin osto lähimmästä marketista.

Virallisia kuulamerkkejä on kymmenkunta, jokaisella on vähintään puolenkymmentä erilaista, erikovuisista ja erityyppisistä metalleista tehtyä kuulamallia, joista edelleen lähes jokaisesta on periaatteessa saatavilla noin kymmenen erisuuruista ja parikymmentä eripainoista versiota. Sen päälle tulee sitten vielä raidoitus, jossa siinäkin yleensä on  muutama erilainen valintamahdollisuus. Siis nopeasti arvioiden yli 10.000 erilaista vaihtoehtoa, joista valita. Mikä neuvoksi tässä tilanteessa?

PEUKALOSÄÄNNÖT

Kuulien valinnassa voi hyödyntää muutamia peukalosääntöjä:

asettajalle pienemmät, ampujalle suuremmat

asettajalle painavammat, ampujalle kevyemmät

asettajalle enemmän raitoja, ampujalle sileämmät kuulat

asettajalle kovat, ampujalle pehmeät tai kovalle kentälle pehmeät, pehmeälle kentälle kovat kuulat

Näillä ei kuitenkaan vielä pitkälle valinnassa pääse. Suuremmat kuin mitkä? Kevyemmät kuin mitkä? Koska kuulia valmistetaan 650 ja 800 gramman lisäksi myös 10 gramman välein siltä väliltä olevalla painolla, ja 71 mm halkaisijaltaan sekä 80 mm halkaisijaltaan olevien kuulien lisäksi on saatavilla myös kaikkia välikokoja, on oltava jotain muitakin kriteereitä valintaan kuin edellä mainitut yleisohjeet. Lisäksi on helppo kentillä todeta, että itse asiassa äärikokoja käytetään tuskin koskaan. Yleisin maailmassa käytetty kuula on sileä, 74 mm halkaisijaltaan ja painaa 700 grammaa. Siitä pieniä variaatioita kumpaankin suuntaan sekä painossa että halkaisijassa, niin löydetään noin 90% maailmassa (myös Suomessa) käytetyistä kuulista.

KUULAN HALKAISIJA TÄRKEIN

Ratkaisevin tekijä kuulan valinnassa on heittäjän oman käden koko. Koon mittaamista varten on kehitetty Ranskassa useita erilaisia mittaustapoja, jotka antavat keskenään lähelle saman vastauksen vaikkakin painottavat hieman eri tavoin esimerkiksi sormien pituutta suhteessa kämmenen kokoon. Ranskalaisen pétanque-koulun kehittämä yksinkertainen mittaustapa on mitata etäisyys sormet suorina heittokäden keskisormen päästä peukalon ja ranteen liittymäkohtaan. Tämän mitan perusteella asiantunteva kuulakauppias osaa kertoa käden kokoon sopivan kuulan koon.

Mittauksen antamaa kokoa voi halutessaan muuttaa millillä suuntaan tai toiseen mikäli haluaa painottaa ampumista tai asetusta. Kovin suuriin kokomuutoksiin ei ole suositeltavaa mennä. Liian suuri kuula on heitettäessä mahdoton hallita; se lipsahtaa kädestä irti  helposti liian aikaisin, eikä siihen saa asetettaessa kunnon kierteitä. Liian pieni kuula taas häviää käden sisään ja senkin hallittavuus on huono.

ENTÄ  KUULAN PAINO?

Mitä kevyempi kuula, sitä herkemmin se muuttaa vierintäsuuntaansa maan epätasaisuuksiin osuessaan. Toisaalta kevyempää kuulaa on kevyempi heittää, joka pitkän pelipäivän aikana sekin tulee tärkeäksi tekijäksi jaksamisen kannalta. Sinänsä kuka tahansa kyllä jaksaa heittää myös 800 grammaa painavan kuulan kymmeneen metriin, mutta mitä enemmän voimaa heittoon joutuu käyttämään, sitä enemmän heiton tarkkuus kärsii, jos pelaaja ei ole harjoitellut tätä varten.

Painavampi kuula jyrää alleen pienet maan epätasaisuudet ja jatkaa alkuperäiseen suuntaansa vakaammin. Painava kuula ei myöskään lähde liikkeelle pienistä hipaisuosumista vaan vaatii kunnon iskun siirtyäkseen paikaltaan. Näin ollen asettaminen suosii jonkin verran painavamman kuulan käyttöä kuin ammunta.

Aloittelevalle pelaajalle, ja pelaajalle, joka käytännössä useimmiten sekä ampuu että asettaa ja haluaa myös kehittyä molemmissa, täytyy suositella kuitenkin ns. ”normaalipainoista” kuulaa, eli noin 680-720 g painoista kuulaa. Tätä painavammat ja kevyemmät kannattaa jättää erityiseen käyttöön, eli pelkästään ampumiseen tai pelkästään asettamiseen ja pelaajalle, joka jo tietää varmasti juuri tällaiset haluavansa.

RAITAA VAI RUUTUA?

Kohtuus on aluksi paikallaan myös raidoituksen suhteen. Kuula, joka on täysin sileä tai jossa on kevyt, 1-2 raidan raidoitus, soveltuu sekä ammuntaan että asetukseen eikä aiheuta haittaa kummankaan harjoittelulle. Täysi raidoitus sitten sille, joka todella tietää juuri sen haluavansa. Voimakkaasti kokonaan ruuduiksi asti raidoitettu kuula mahdollistaa tiukkojen kierteiden käytön, mutta sellaiseen kuulaan tottumattomalle aiheuttaa yllättäviä lopputuloksia heitoissa. Heiton virheet korostuvat.

PITOA VAI  EI?

Kuulissa käytetty metalliseos voi olla ruostuvaa tai ruostumatonta. Ruostuvan kuulan pinta muuttuu käytössä ruostumatonta kuulaa karheammaksi, jolloin siihen saa voimakkaamman pidon. Tällöin etenkin asetuksessa saadaan aikaan voimakkaampia kierteitä. Jotkut taas, etenkin jotkut ampujat, toivovat kuulan pinnalta liukkautta jotta se irtoaisi mahdollisimman puhtaasti kädestä heittohetkellä. Joidenkin kuulien pinta tulee kuluessaan liukkaammaksi kuin toisten. Haluttu tuntuma kuulan pintaan on hyvin pelaajakohtainen asia. Jollekin pinnan tietty karheus on äärettömän tärkeä ominaisuus kuulassa, toinen taas heittää lähes millä kuulilla tahansa edes huomaamatta kovin merkittäviä eroja. Kysymys lienee osittain kämmenten tuntoaistin herkkyydestä, osittain mentaalisesta tekijästä ja osittain tottumisesta ja pelaajan omasta heittotekniikasta.

PEHMEÄ VAI KOVA?

Metalliseos voi myös olla pehmeää tai kovaa. Vaihtelu kovuusarvoissa on 110-140 kg/neliömillimetrillä.  Kovat kuulat kestävät sepelilläkin pelaamista, pehmeämmästä kuulasta merkinnät hakkautuvat nopeammin pois. Pehmeä metalli mahdollistaa helpommin ampuvan kuulan jäämisen peliin. Lisäksi on saatavilla kuulia, joiden metallin molekyylirakennetta on muokattu siten,  että se saa kuulan käyttäytymään ikään kuin metalliseos olisi pehmeämpi kuin se todellisuudessa on. Kuula on näin kestävämpi mutta käyttäytyy pehmeämmän  kuulan tavoin.

Pelialusta vaikuttaa myös valintaan. Perusperiaate on, että  kovalla alustalla käytetään pehmeämpää ja pehmeällä alustalla kovempaa kuulaa. Pehmeä kuula vaimentaa kovan alustan aiheuttamia kuulan kimpoamisia, ja vastaavasti kovempi kuula liikkuu pehmeämmällä alustalla herkemmin. Metallin kovuuden vaikutuksen todennus ja sen todellisen merkityksen suuruuden arviointi vaatisi tarkempia tieteellisiä tutkimuksia, joita ilmeisesti Ranskassakaan ei vielä ole tehty.

Ammunnassa pehmeämmin käyttäytyvä  kuula jää paremmin peliin, koska se pienen pienellä joustollaan vaimentaa kimpoilemista.

Muun muassa maailmankuulu pelaaja, moninkertainen maailmanmestari,  ranskalainen Phillippe Quintais, kulkee kilpailumatkoillaan kahden erilaisen pelikuulasarjan kanssa valiten pelin kuulat alustan ja peliroolinsa mukaan.

ONKO ERIVÄRISIÄ KUULIA SAATAVILLA?

Ostettaessa kuulan pinnassa saattaa olla ruostumista estävä suojaväri, joka kuluu nopeasti heitettäessä pois. Musta kuula ei siis muutaman pelin jälkeen välttämättä enää ole pinnaltaan lainkaan musta. Pieniä eroja kuulien metalliseosten väreissä on, mutta ainoa oleellisesti muista poikkeavan värinen kuula on pronssista valetut kuulat.

HINTA

Valmistuksessa käytetty metalliseos on se tekijä, joka eniten vaikuttaa kuulan hintaan. Kuulien hinnat vaihtelevat noin 80 eurosta vajaaseen 300 euroon kolmelta kappaleelta.

KUULIEN VALMISTAJAT

Käsittelemättä on kuulien eroista enää ainoastaan valmistajan merkitys. Virallisten kilpailukuulien valmistajia löytyy Ranskan lisäksi nykyisin myös Thaimaasta ja Italiasta. Myös osa Ranskassa valmistetuista kuulista tuottaa kuula-aihionsa alihankintana Thaimaasta ja ainoastaan pintakäsittelee ne Ranskassa.

Joillekin pelaajille tietty kuulamerkki on tärkeä, aivan kuin joillekin autoilijoille tietty automerkki on se ainoa oikea. Kaikki nämä ranskalaiset tehtaat ovat kansainvälisen lajiliiton hyväksymiä välinevalmistajia, valmistusprosessi on säädelty ja sitä valvotaan, se tuottaa tasalaatuisia kuulia joille tehtaat antavat takuun. Takuulla on merkitystä ainakin niissä viime aikoina ilmenneissä tapauksissa, joissa kuulan hitsaussauma antaa periksi ja kuula halkeaa suhteellisen vähän heittelyn jälkeen.

MARKETKUULIEN JA VIRALLISTEN KUULIEN ERO

Marketeissa ja huoltoasemilla kuuden kappaleen pakkauksissa myytävät halvat vapaa-ajankuulat on useimmiten valmistettu Kauko-Idässä, niissä on käytetty halpoja metalleja ja niiden tasapainotus on  olematon. Lisäksi kuoren vahvuus vaihtelee ja on yleensä n. 2mm  kun kunnon virallisissa kuulissa vaippa on n. 7-9mm vahva. Painon saavuttamiseksi Kauko-Idän kuulissa voi  täytteenä olla jätettä, hiekkaa, vettä  tai hitsattuja metallikappaleita ja saman sarjan kuulien keskinäinen paino saattaa vaihdella. Lisäksi niiden pinnoite usein rikkoutuu ikävästi. Kuulien halkaisijakaan ei ole määritelty.

Kunnon kuulat ovat rakenteeltaan ontot eikä niissä saa olla sisällä niiden liikkeeseen vaikuttavia aineita. Kunnon kuulia hankkiessasi oleellista on se, että kuulat, sekä niiden valmistaja että tyyppimalli, nimenomaan ovat viralliset, kansainvälisen lajiliiton hyväksymät.