Pelin säännöt

PETANQUE PELIN SÄÄNNÖT (yksinkertaistetut tiivistelmänä).

1. Peliä pelataan kahdella 1-3 henkisellä joukkueella. Kullakin pelaajalla on 1- ja 2-hengen joukkueissa 3 kuulaa ja 3 hengen joukkueessa 2 kuulaa.

2. Metallisten kuulien läpimitta on 7,05-8 cm ja paino 650-800 g. Puisen maalipallon halkaisija on 3cm.

3.  Pelialusta voi olla millainen tahansa. Suositeltavin on melko tasainen sorakenttä. Mikäli alue on rajattu niin, että rajat toimivat kuolemanrajoina olisi sen virallisesti oltava mitoiltaan 15 x 4 m2. Pienempikin alue esim. 10 x 2 m2 riittää hyvin pelaamiseen.

4. Aloittava joukkue valitaan arvalla, minkä jälkeen aloittaja piirtää aloituskohtaan ympyrän halkaisijaltaan 50 cm.

5.Aloitusjoukkueen joku jäsen heittää maalipallon 6-10m päähän ympyrästä.

6. Seuraavaksi aloitusjoukkue heittää ensimmäisen kuulansa yrittäen saada sen mahdollisimman lähelle maalipalloa. Kuula saa myös osua maalipalloon. Heittäjän on seistävä ympyrän sisällä molemmat jalat maassa kunnes kuula on koskettanut maata.

7. Seuraavaksi heitttää vastapuolen joukkueen joku pelaaja yrittäen saada oman kuulansa maalipalloon nähden lähemmäksi kuin jo kentällä oleva toisen joukkueen kuula. kuulat saavat osua toisiinsa, joten heittäjä voi myös kilkata vastapuolen kuulan kauemmaksi maalipallosta. Lähimpänä maalipalloa oleva kuula johtaa peliä.

8. Jos toisena heittävä joukkue ei saa kuulaansa lähemmäksi kuin aloittajajoukkueen kuula, joukkueen joku jäsen heittää seuraavan kuulan. Heittovuoro siirtyy aloittajajoukkueelle vasta sitten kun toisena heittävä joukkue on saanut yhden kuulansa maalipalloon nähden lähemmäksi kuin aloittajajoukkueen kuula tai kun toisena heittavä joukkue on käyttänyt kaikki kuulansa. Toisin sanoen heittovuorossa on aina se joukkue, jonka paras kuula on maalipalloon nähden kauempana kuin vastapuolen paras kuula.

9. Kun molemmat joukkueet ovat heittäneet kaikki kuulansa lasketaan pisteet. Se joukkue. jonka yksikin kuula on maalipalloon nähden lähempänä kuin vastapuolen paras kuula on kierroksen voittaja ja saa niin monta pistettä kuin sillä on kuulia lähempänä maalipalloa kuin vastapuolen paras kuula.

10. Kierroksen voittajajoukkue aloittaa seuraavan kierroksen siltä paikalta. mihin edellinen Kierros paättyi. Peli jatkuu niin kauan kunnes toinen joukkue saa 13 pistettä ja voittaa.